Internetul din România, ieftin doar în teorie: cât muncești să-ți plătești factura la noi și în Europa
Dacă arunci o privire pe facturile la internet ale românilor, ai crede că abonamentele sunt rezonabile ca valoare. Ele nu mai sună însă atât bine, dacă le raportezi la volumul de muncă mediu pe care trebuie să-l execuți pentru a le plăti.
Furnizorul de securitate online VPN Surfshark a publicat un studiu referitor la internetul din România și din lume. Este vorba de prețul mediul la internet raportat la timpul de muncă, raportat la salariul mediu din regiune. Premisa este una fascinantă și te ajută să-ți vezi cu alți ochi factura la abonament. Așa înțelegi și valoarea salariilor din România mai bine.
Cât muncești să-ți plătești internetul în România și în lume
Aproximativ 96 de minute muncește un român pentru a-și plăti factura la internet, în raport cu cel mai ieftin abonament broadband fix disponibil în România. Cu acel volum de muncă, țara noastră se plasează pe locul 22 în lume. Deși sunt necesare doar 97 de secunde pentru a-ți plăti internetul pe telefon, din păcate, din acest punct de vedere, ne plasăm pe locul 26 în clasamentul mondial.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, analiza a luat în calcul date furnizate de Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială, Freedom House și Uniunea Internațională a Comunicațiilor. Astfel am aflat că cel mai inaccesibil internet, pe lângă faptul că este de foarte proastă calitate, e disponibil în Nigeria. Locuitorii trebuie să muncească mai mult de 35 de ore ca să-și permită cel mai ieftin abonament, în contextul în care viteza de acces este pe locul șase de la coadă din 110 țări.
Pentru același privilegiu, cel mai puțin trebuie să muncească un israelian – 19 minute, un finlandez – 31 de minute, un chinez – 39 de minute. Într-o manieră surprinzător de tristă, americanii se află într-o situație dezastruoasă. Ei muncesc nu mai puțin de o oră și 28 de minute pentru a plăti factura la internet. În India este și mai grav, 2 ore și 33 de minute.
Revenind însă la România, țara noastră s-a situat pe locul 34 în lume și pe locul 32 în Europa în cadrul clasamentului general. Față de ediția anterioară, țara noastră a urcat cu cinci poziții. Cel mai bine am stat la viteză (locul 3), stabilitatea conexiuni pentru internetul mobil (locul 20) și preț (locul 22). În schimb, criterii precum: numărul de utilizatori de internet (locul 65), creșterea vitezei (locul 59) și indexul serviciilor online (locul 58) ne-au tras în jos.